2019-03-21 09:25:53• hírek • Szatmar.ro

FRISSÍTÉS: Tüntetés a központban: tiszteletet és több fizetést szeretnének az electroluxosok

Elégedetlen dolgozók százai vonultak utcára csütörtök délelőtt Szatmárnémetiben. Tiszteletet és több pénzt szeretnének a munkaadótól.

ÚJDONSÁG: Szatmár Megye Prefektusi Hivatala fogadta a tüntetők küldöttségét a délelőtti népes demonstrációt követően. A több mint ezres tömeg szava meghallgattatott.

 

Rögtön a felvonulást követően fogadta Darius Filip prefektus a SAMUS szakszervezet tagjait és az Electrolux gyár néhány munkavállalóját. (Az Electrolux Románia egyik legnagyobb munkaadója.) A csoportot Bogdan Iuliu Hossu, az Alfa Cartel Országos Szakszervezeti Tömörülés elnöke, illetve Liviu Apostoiu - az Alfa Cartel alelnöke is elkísérte a találkozóra. Az összejövetelen a delegáció végre beszámolhatott mindenről, mely az elmúlt két hét vitáját okozta.

 

Az elégedetlenség és a sztrájk okait tételesen összefoglaló dokumentációt Darius Filip készséggel átvette. A kényszer-munkaszünet 14. napja reményteljes fordulatot vett. A prefektus ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz az ügy rendezésében, amit a törvényes keretek között megtehet. Találkozóra kerül sor a jövőben a szakszervezet, a gyár vezetősége és a kormánybiztos között. Filip biztos abban, hogy a problémák megbeszélhetőek.

 

 


 

A gyári munkakörülményekkel, az atmoszférával és a fizetésükkel sincsenek megelégedve a szatmárnémeti Electrolux dolgozói. A több hetes békés tüntetést követően utcára vonultak és hangot adtak követeléseiknek. A sípok, dobok és a kis méretű, ám fülsiketítő vuvuzelák már fél 10 előtt felzendültek. A hangzavarban néhol felszólalt az „unitate” vagy a „nu cedam” jelszavak. A tömeggel nem csak az alkalmazottak, hanem családtagjaik is felvonultak. Idő közben csatlakoztak páran a demonstrációhoz. 

 

Az Alfa Cartel vezetői meneteltek a sor élén, Bogdan Hossu elnök és Liviu Apostoiu alelnök, akik a protestálók támogatásáért utaztak városunkba. A Cartel a dolgozók jogaiért, munkakörülményeiért és erkölcsi érdekeik védelméért harcol, illetve szakmai támogatást nyújt a kezdeményezéseikhez.

 

A gyár 5%-os emelést ajánlott fel korábban dolgozói számára. A munkatársak ennek több mint a dupláját, 11%-os emelést kértek. Nem történt megállapodás az elmúlt két hétben. A vezetőség és az alkalmazottak sem engednek elképzeléseikből. Azt mondják, objektív oka van az elégedetlenségüknek, mivel abból a pénzből hónap végéig nem tudnak tisztességesen megélni. A cég hozzászólása a bérrel és a pótlékokkal kapcsolatban annyi volt, hogy a jelenléti bónuszt akkor veszítik el az emberek, mikor betegszabadságra mennek.

 

Ez nem rajtuk múlik, valóban, de a munkabér ettől függetlenül még kevesebbé válik. A jelenléti bónuszért pedig örökké dolgozni képtelenség.

 

Az Alfa Cartel segítséget nyújt a Szatmár Megyei Munkafelügyelőség (ITM) számára benyújtott panaszok tényfeltárásában. A tiltakozóknak a nem megfelelő munkakörülmények, továbbá az étkezési utalványok mennyiségének helytelen megállapítása okoztak felháborodást igazán, de az sem elhanyagolható, hogy a sztrájk ideje alatt a vállalat új munkaerő toborzásába kezdett. Ezekről tettek bejelentést a felügyelőségen.

 

A tüntető tömeg a gyár helyi vezetőségének leváltását is követelte. Úgy gondolják, az Electrolux külföldi tulajdonosainak fogalmuk nincs, mi megy a romániai egységekben, főként a gyártási részlegen.

 

A sztrájkolók az anyagi megbecsülés mellett a munkaadók tiszteletét is akarják. Párbeszédet indítanának, ha lehetne, a Szatmár Megyei Munkafelügyelőséggel is. A helyzet kedvező megoldására törekednének.

 

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: